Am citit un articol pe medium.com (nu vă dau linkul… căutați voi dacă doriți 😉 ), în care un tip povestea despre câteva chestii la care trebuie să renunți pentru a-ţi construi un viitor mai bun.
Și mi-a plăcut enorm articolul, aşa că am preluat o parte dintre ideile de bază, am adăugat nota și poveștile personale, am completat cu ideile mele… și a ieșit ceva bunicel (zic eu). De fapt deseori promovez acest mod de lucru, mai ales pentru cei care fac Network Marketing și sunt la început…. dar despre asta într-un alt articol (să nu uit să pun link-ul aici 😉 ).
În Network Marketing trebuie să pornești de la premisa ca inamicul excelenței este BINELE. Și dacă vrei să-ți fie MAI BINE trebuie să fii dispus să sacrifici o parte din acest BINE pe care îl simți acum.
Noah… asta o știam. Mi-am și luat contre pe tema asta… dar până la urmă e alegerea fiecăruia. Dacă eu accept sa sacrific unele lucruri pentru că ȘTIU ce îmi doresc de la viața asta (și nu e vorba de bani, dacă deja crezi că mi-ai stabilit “profilul”)… este TREABA mea. Am sacrificat multe chestii de când am renunțat la BINELE oferit de statutul de angajat. La început am sacrificat chiar și timpul cu familia (norocul meu a fost că mi-am revenit repede 😉 ).
Ideea de bază este că nu poți deveni mai bun dacă nu accepți anumite sacrificii. Doar provocările, problemele, situațiile noi îți pot oferi posibiltatea de a deveni mai bun, de a avea un viitor mai bun. Atunci când te “scalzi” zi de zi în același BINE, cum te aștepți să fie MAI BINE? Nu-i cere lui Dumnezeu (sau sorții… indiferent care sunt credințele tale) să nu ai parte de situații dificile, provocări sau probleme! Cere-i să fii suficient de bun să le rezolvi, oricare ar fi ele.
Nu cere să fie ușor, cere să fii tu mai bun.
Nu cere să nu ai probleme, cere să ai abilitățile necesare pentru a găsi soluția potrivită.
Aproximativ Jim Rohn (am citat din memorie)
Există un cost de oportunitate pentru tot ceea ce merită în viață. Indiferent ce încerci să realizezi, va trebui să renunți la ceva pentru a face acest lucru.
Deci, ca să revenim… care sunt cele 5 lucruri la care trebuie renunți pentru un viitor mai bun?
1. Definiția altora cu privire la succes
După cum spune și Srinivas Rao (probabil vă e necunoscut numele… și mie mi-a fost):
„La un moment dat, mi-am dat seama că trebuie să renunț la definiția succesului altor oameni. Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri la care să renunți, deoarece este atât de adânc încorporat în mentalitatea noastră încât devine standardul prin care ne măsurăm viața. Chiar și în calitate de antreprenori am stabilit în mod colectiv că faima și averea sunt markerii succesului.
Srinivas Rao
Dar renunțarea la definiția altora cu privire la succes este incredibil de eliberatoare și duce în cele din urmă la expresia cea mai completă a cine ești și ce contează pentru tine. Nu este ceva ce se întâmplă la un moment dat. Este un obicei zilnic de a compara mai puțin și de a crea mai mult.“
Boom. Ultima frază m-a dat gata (am preluat integral citatul de mai sus).
Poate e greu de digerat, dar „SUCCESUL” nu înseamnă ceea ce spune cea mai mare parte a societății că înseamnă: mulți bani, faimă și avere. De fapt, foarte mulți oameni cu faimă, avere și bani au vieți teribil de goale, dezechilibrate (nu cred că e nevoie să dau nume aici, gândiți-vă la lumea show-biz-ului… chiar și cel autohton).
Succesul tău nu este definit de ceea ce spun ceilalți.
Ohhhh DA! Nimeni nu poate defini succesul pentru tine. Dacă tu accepți și continui să îi lași pe alții să îți spună ce este succesul, vei trăi viața și visurile altuia. Ba mai mult, nu vei atinge succesul NICIODATĂ. De ce spun asta? Pentru că și dacă ai reuși să obții ceea ce ți s-a spus că e “de succes”, pentru tine nu va fi un adevărat succes. nefiind ceea ce ai aprecia TU cu adevărat.
Mie mi s-a spus toată viața (când eram copil și adolescent) să învăț, să am note bune, să fac o școală bună și să obțin un job bine plătit (poate chiar la buget). Și ce să vezi? Am făcut toate astea. Și m-am trezit la 30 de ani blocat într-un mediu foarte stresant, unde nu mă simțeam la locul meu și de unde îmi doream să … evadez. Practic așa a început aventura mea antreprenorială. În momentul în care am descoperit că succesul MEU nu este același cu succesul celorlați.
Așa că, pentru a trăi o viață extraordinară e nevoie să începi prin a-ți defini propria versiune a succesului. Iar un prim pas în acest sens este de a-ți aloca timpul și resursele pentru ceea ce contează cu ADEVĂRAT pentru TINE!
- Îți dorești cu adevărat 1.000.000 de urmăritori pe Instagram?
- Îți dorești 5000 de prieteni pe FB?
- Chiar vrei să fii menționat în vreo listă Forbes?
- Chiar vrei să fii cel mai bine vândut autor al vreunei publicații de renume?
Sau versiunea ta despre succes este mai nuanțată, mai puțin generică, mai concentrată, mai specifică? Poate vrei să trăiești pe malul mării, închiriind plăci de surf (pe asta am citit-o în cartea lui Tim Ferriss – Săptămâna de 4 ore de muncă – pe care v-o recomand). Poate vrei doar să te bucuri de mai mult imp liber, să poți călători mai mult. Ideea este că EU NU AM CUM SĂ ȘTIU CE ÎNSEAMNĂ SUCCESUL PENTRU TINE!
Dar dacă dorești să trăieşti o viață extraordinară, definiția TA despre succes trebuie să fie ceva personal. Dacă urmărim mereu ceea ce spun ceilalți, nu vom experimenta niciodată adevăratul succes.
Eliberază propria versiuni a succesului și renunță la definiția altor persoane. Definește-ți propriul succes și apoi obține-l.
Pentru că atunci vei fi cu adevărat de succes.
2. Să impresionezi
Cele mai mult ne plac poveștile, pentru că suntem ființe sociale, așa că vă voi spune o poveste…
„A fost odată, a fost un mare înțelept și maestru Zen. Oamenii călătoreau de departe pentru a-i cere ajutorul. În schimb, el îi învăța și le arăta calea spre iluminare.
Într-o zi anume, un savant a venit să-l viziteze pe maestru pentru sfaturi. „Am venit să vă rog să mă învățați despre Zen”, a spus savantul.
Curând, a devenit evident că savantul avea foarte multe idei preconcepute și cunoștințe științifice. Îl întrerupea neîncetat pe maestru cu propriile povești și nu reușea să asculte ce spunea acesta. Atunci maestrul a sugerat cu calm că ar trebui să bea un ceai.
Așa că maestrul i-a turnat oaspetelui o ceașcă. Cupa a fost umplută, dar acesta a continuat să toarne până ce cana s-a revărsat pe masă, pe podea și, în sfârșit, pe hainele savantului. Savantul a strigat „Opriți-vă! Cupa este plină deja. Nu vedeți ce faceți? “
Exact, a răspuns maestrul Zen cu un zâmbet. „Sunteți ca această ceașcă – atât de plină de idei încât nu mai este loc pentru nimic nou. Reveniți la mine cu o ceașcă goală.”
Cei mai mulți oameni cred că deja le știu pe toate, dar în același timp se întreabă de ce oportunitățile, norocul și succesul continuă să îi eludeze.
Alege să devii student mai întâi, iar succesul te va găsi.
Dacă dorești să “dai bine” – dacă dorești ca toată lumea să creadă că ai toate răspunsurile – atunci îi vei păcăli pe toți, dar mai ales pe TINE!
Adevăratul succes vine din cunoaștere, smerenie și acceptarea de a fi un student al meseriei tale. Nu poți avea asta dacă insiști să pari că ai toate răspunsurile.
3. Busy-ness (să fii ocupat de dragul de a fi ocupat)
„Cei mai de succes oameni pe care îi cunosc nu sunt ocupați. Sunt concentrați. ”
Jeff Goins – author de best-seller
Sunt convins că ai întâlnit o GRĂMADĂ de oameni “ocupați”. Mulți adoră să fie „ocupați”. Se laudă cu asta… poartă acest titlu ca un ecuson de onoare. Când îi întrebi cum sunt, care este răspunsul? „Sunt atât de ocupat!”… și se lamentează într-una. Dar adevărul este că de cele mai multe ori e vorba și de o mândrie subtilă. Le place sentimentul.
Dar când ești DOAR ocupat, de fapt nu faci nimic cu adevărat – doar pentru că ai calendarul plin de întâlniri, discuții, sarcini și navete nu înseamnă că progresezi în direcția obiectivelor tale reale.
Ești concentrat, acțiunând către ceea ce contează cu adevărat?
… Sau ești doar „ocupat?”
Cum îți petreci ziua este cum îți petreci viața. Cum faci ceva este la fel cum faci totul.
Nu mai știu cine a spus asta
Când eşti ocupat, eşti pe pilot automat. Nu vei sesiza orele trecând, iar acestea NU SE VOR ÎNTOARCE niciodată. Ia gândește-te… de câte ori nu ai început să faci o cercetare, să cauți ceva, și te-ai trezit scrolând ore întregi pe internet, fără nici o țintă? Cât de des petreci ore întregi pe un material care nu îți place, nu simți că te ajută profesional cu nimic (poate o sarcină nașpa de la șeful)… și rezultatele sunt aproape nule?
Dar când alegi să fii concentrat – să-ți petreci timpul și energia pentru atingerea adevăratelor tale obiective – iată locul unde se întâmplă magia. Acolo concentrarea se transformă în stări care îți permit să rezolvi în mod activ și cu repeziciune activitățile pe care le ai de făcut și astfel vei progresa foarte rapid.
Majoritatea oamenilor preferă însă impulsul emoțional de a se lăuda că sunt foarte „ocupați”, în loc să facă efectiv munca grea.
Alege să fii concentrat, focusat, nu să fii ocupat.
4. Divertisment și distragere
„Oamenii de succes nu au conceptul de „timp liber ”. Ei consideră că în acele momente trebuie să facă lucrurile pe care doresc să le facă cu adevărat în viață și nu consideră că timpul este la discreția lor.
Nicholas Cole
Reinvestirea “timpului liber” este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru succesul tău.
Dacă ești angajat cu normă întreagă, faci naveta și ai familie și facturi, atunci sigur nu prea ai mult timp liber. Dacă ești precum majoritatea oamenilor, prețiosul puțin timp liber pe care îl ai îl petreci distrându-te sau dând curs altor distrageri, nu învățând cum să devii mai bun, nu crescând ca om. Fii sincer, măcar cu tine.
Nu vreau să te supăr, dar aceasta este o gândire la un nivel inferior și te va duce la o viață… de nivel inferior.
Mi-aș permite să te rog să analizezi următoarea ipoteză: Dacă ai renunța la plimbările prin mall (sau activități similare), la timpul petrecut la TV și la timpul petrecut scrolând aiurea pe FB (sau alte platforme social media)… cât timp liber ai câstiga într-o săptămână. Dacă faci acest calcul pentru tine, aș avea rugamintea să-mi dai și un mesaj pe FB sau email. Promit să nu fac publice datele tale, dar aș avea o poveste foarte faină de spus.
PS: Eu nu mai am televizor din cara lui 2018 (a mai rămas unul în camera fetelor, se mai uită la desene și la emisiuni științifice), la mall merg DOAR DACĂ E MUSAI, iar FB-ul e instrument de business pentru mine, nu scrolez aiurea prin el.
Succesul adevărat necesită sacrificiu. Nu mă înțelege greșit… nu vorbesc aici de a munci până la epuizare. O concepție greșită comună multor antreprenori cu mentalitate de dormi-când-ești-mort, este că trebuie să lucrezi tot timpul.
Adevărul este că trebuie să muncești de-ți sar capacele – pentru un timp. După ce ți-ai petrecut timpul creându-ți viața, poți să te relaxezi și să te bucuri de munca pe care ai făcut-o.
Îmi place timpul liber, petrecut fără scop, și este important să ai parte de așa ceva, indiferent cine ești sau unde te afli (de pildă ador să stau vara în hamac, în livadă).
Dar dacă dorești să faci pași mari și să atingi o viață cu adevărat extraordinară, trebuie să reinvestești timpul liber în învățarea unor noi abilități, în muncă și în a fi productiv.
Nu va dura pentru totdeauna. Însă trebuie să investești timp acum, pentru ca mai târziu să poți avea viața pe care ți-o dorești.
5. Oportunități “aproape-bune”
Poți face lucruri uimitoare cu viața ta, dar numai dacă ai timp să le faci.
După ce am început să fac Network Marketing, și m-am decis că vreau să o fac la nivel profesionist, respectiv în 2 ani să ajung un lider de nivel Național, iar în 5 unul de nivel European, mi s-au oferit cel puțin 10 oportunități similare (alte companii, unele chiar foarte bune), plus altele, cum ar fi:
– să am o emisiunes la TV
– să fiu IT-ist pentru o asociație profesională
– să continui să fiu co-organizator al târgului de nunți din Satu Mare
– să accept un job de programator
– să încep un business OnLine cu un prieten, pe o nișă foarte faină
– să emigrăm
Toate sunau foarte bine (cel mai mult m-a atras emigratul și business-ul OnLine – la care am și muncit puțin). Și erau oportunități CHIAR BUNE. Dar toate aceste oportunități frumoase nu mă ajutau CU NIMIC pentru obiectivul meu numărul #1, pentru ceea ce îmi doream eu. De fapt, dacă te gândești bine, erau doar distrageri și mi-ar fi redus puternic capacitatea de a mă concentra, plus că mi-ar fi redus puternic timpul liber și timpul petrecut cu copii.
De fapt, eram atât de hotărât să mă concentrez doar pe Network marketing, încât am încercat pe cât posibil să “ies” și din business-ul clasic pe care l-am lansat, cel cu cabine foto (la un moment dat mâ gândeam chiar să-l vând), dar am noroc că mă ajută soția mult și nu e solicitant pentru mine.
Este nevoie de o mare putere pentru a spune NU unor oportunități bune. De asemenea, există consecințe MARI dacă îți petreci timpul cu oportunități doar „bune” – înseamnă că nu vei avea timp pentru cele cu adevărat mari, când vin.
Concluzia?
Lucrurile bune necesită sacrificiu!
Dacă vrei ceea ce nu ai avut niciodată, trebuie să faci ceea ce nu ai făcut niciodată.
Trebuie să începi să sacrifici o parte din lucrurile bune (cum ar fi timp liber), astfel încât să poți avea un viitor mai bun.
Nu lăsa pe nimeni să-ți definească succesul în afară de tine. Nu mai fi „ocupat” și începe să fii concentrat. Nu-ți fă griji pentru “a da bine”, concentrează-te să înveți, să afli tot ce poți de oriunde poți, să devii mai bun. Petrece-ți timpul cu înțelepciune, pentru că multe lucruri îți atrag atenția și îți absorb energia. Asigură-te că acestea sunt lucrurile corecte.
Image by Alexas_Fotos from Pixabay